30 марта, 2022 22:13

Як змінювалася вартість реконструкції шляхопроводу на проспекті Ландау в Харкові

Будувати чи реконструювати мости в Україні складно і дорого. У цьому ми вже переконались, коли відстежили, як дорожчав проєкт реконструкції Шулявского шляхопроводу в Києві, який, за словами столичного мера, «втомився». Сьогодні «Слово і діло» пропонує подивитись, на скільки за три роки зросла вартість реконструкції найбільшого в Харкові комунального шляхопроводу на проспекті Льва Ландау.

Добудувати міст пообіцяв мер Харкова Генадій Кернес. 30 жовтня 2015 року розповідаючи про плани на наступний рік, він заявив, що робота по відновленню Харкова триватиме.

«Ми маємо намір добудувати різні великі об’єкти, наприклад метро на Олексіївці, міст на проспекті 50-річчя СРСР ( з 2015 року – проспект імені видатного фізика Льва Ландау – ред.)», – зазначив Кернес під час інтерв’ю місцевому телеканалу.

5 жовтня 2016 року перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов на робочій нараді повідомив, що реконструкцію комунального шляхопроводу планується виконати протягом двох років.

Роботи на проїжджій частині шляхопроводу були розпочаті у вересні 2016 року. В рамках реконструкції планувалося відремонтувати бетонні конструкції, нижні конструкції шляхопроводу, замінити дорожнє покриття, реконструювати пішохідну зону.

Влітку 2017 року департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради уклав угоду з ТОВ «Спеціалізована механізована колона № 23» щодо проведення ремонтних робіт вартістю 79,72 млн. грн. Про це стало відомо з інформації на сайті державних закупівель «ProZorro».

Отже, спочатку були укладені відповідні договори щодо капітального ремонту комплексу транспортних споруд по проспекту Ландау, а безпосередньо до реконструкції мосту дійшли у вересні 2018 року.

15 березня 2018 року у міській раді «Слову і ділу» повідомили, що завершення будівництва шляхопровіду на пр. Ландау заплановано на 2019 рік.

Станом на 4 грудня 2019 року вартість робіт з реконструкції шляхопроводу становила 205 млн грн, які до середини літа 2020-го зросли до 214,5 млн грн.

Завершити реконструкцію мосту в мерії спочатку обіцяли до Дня Харкова – 23 серпня 2020 року, але згодом директор департаменту будівництва та дорожного господарства Володимир Чумаков, розповідаючи про виконаний обсяг робіт, назвав інші терміни.

«З огляду на те, що довжина Комунального мосту становить майже 1,5 кілометра, був проведений колосальний обсяг робіт, і тепер ми близькі до їх завершення. За цей час міст був повністю реконструйований: укріплена його конструкція, замінена гідроізоляція, забетонований додаткове покриття проїжджої частини, замінені огорожі, освітлення, тролейбусна контактна мережа, проведена ілюмінація. Розраховуємо, що на початку вересня обидві частини моста будуть відкриті для проїзду», – повідомив Чумаков.

За його словами, робочим залишиться закінчити монтаж огороджувальних конструкцій, але руху транспорту заважати це не буде. Повністю закінчити роботи на Комунальному мосту планується до середини жовтня.

«Уже зараз на ремонт цього мосту укладено 10 договорів на 214,5 мільйонів гривень. Всі договори уклали з ТОВ «Спеціалізована механізована колона № 23». Шість договорів уклали ще в 2017 році. Спочатку датою закінчення капітального ремонту цього мосту було 31 грудня 2019 року, але всі договори, додатковими угодами, продовжили до 31 грудня 2020 року», – повідомляють в Харківському антикорупційному центрі.

Однак, невдовзі плани змінилися і з’ясувалося, що на реконструкцію мосту збираються витратити ще 25 млн грн до кінця 2021 року.

10 вересня 2020 року департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради уклав договір на 25,3 млн грн, згідно з яким підрядник повинен провести капітальний ремонт моста на проспекті Льва Ландау на естакаді №1 по вулиці Івана Багряного. Про це стало відомо з системи державних закупівель «ProZorro». Ремонтні роботи мають завершити 31 грудня 2021 року.

Виходячи з тих договорів, що вже укладено, вартість реконструкції становить близько 230 млн грн.

Раніше «Слово і діло» досліджувало історію будівництва Подільсько-Воскресенського моста в Києві.

Також ми розбирались з експертом, чому реконструкція Шулявського мосту дорожчає, а терміни виконання робіт гальмують.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *