30 марта, 2022 23:14

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 19-23 жовтня

1. Суддю Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 19 жовтня 2020 року.

Згідно із частиною сьомою статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і частиною другою статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», враховуючи рішення, ухвалене Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 19 жовтня 2020 року, суддю Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області Нельгу Діну Вячеславівну відсторонено від здійснення правосуддя.

У разі ухвалення органом, що розглядає справи про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, рішення про застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади такий суддя автоматично тимчасово відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про його звільнення з посади Вищою радою правосуддя. Судді вважаються тимчасово відстороненими від здійснення правосуддя без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення.

2. Чотирьох суддів звільнено у відставку

На засіданні 20 жовтня 2020 року розглянуто матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв’язку з поданням заяв про відставку.

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Рогозу Анну Юріївну – з посади судді Великобілозерського районного суду Запорізької області;

Шевченко Вікторію Юріївну – з посади судді Житомирського апеляційного   суду;

Варенко Олену Павлівну – з посади судді Дніпровського апеляційного суду;

Юсип Ірину Михайлівну – з посади судді Галицького районного суду Івано-Франківської області.

3. Вища рада правосуддя у Twitter

Запрошуємо долучитися до офіційної сторінки Вищої ради правосуддя у Twitter: https://twitter.com/HCJNews

4. У Вищій раді правосуддя вітають намір Президента України активізувати роботу Комісії з питань правової реформи

Вища рада правосуддя вітає та підтримує намір Глави Держави активізувати роботу Комісії з питань правової реформи при Президентові України щодо напрацювання напрямів якісної та ефективної судової реформи. Про це Голова ВРП Андрій Овсієнко сказав, коментуючи послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

5. ВРП звернеться до Офісу Генерального прокурора за фактами втручання працівника правоохоронного органу у професійну діяльність судді

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Оксана Кузьміна повідомила, що у її провадженні перебуває цивільна справа за позовом до Управління Служби безпеки України в Херсонській області про визнання незаконним та скасування протоколу засідання житлово-побутової комісії, встановлення факту постійного проживання та визнання права на приватизацію квартири.

О. Кузьміна зазначила, що, залишаючи одне із судових засідань, позивач попередив її, що звернеться зі скаргами до Вищої ради правосуддя, та погрожував їй зустріччю з ним як працівником Служби безпеки України у зв’язку з відмовою в задоволенні його заяви про відвід.

Суддя вважає, що такі висловлювання та погрози використати службові повноваження працівника Служби безпеки України є втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя з метою спонукати її до прийняття «потрібного» позивачу рішення.

За заявою судді Кузьміної О.І. про втручання в її професійну діяльність з боку працівника Управління Служби безпеки України в Херсонській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами, викладеними у повідомленні судді Херсонського міського суду Херсонської області Кузьміної О.І.

6. Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до двох судів

Вища рада правосуддя відповідно до рішень від 20 жовтня 2020 року  № 2871/0/15-20 та № 2872/0/15-20 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Борівського районного суду Харківської області та Рокитнянського районного суду Київської області до 30 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя рішеннями від 22 вересня 2020 року № 2690/0/15-20 та від 17 вересня 2020 року № 2651/0/15-20  оголосила про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

Борівського районного суду Харківської області – 2 суддів;

Рокитнянського районного суду Київської області – 3 суддів.

Десятиденний строк подання документів закінчився 2 жовтня 2020 року та 28 вересня 2020 року. Протягом зазначеного строку жоден суддя не надав згоди на відрядження до вказаних судів.

З метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя у Борівському районному суду Харківської області та Рокитнянському районному суду Київської області, Вища рада правосуддя вирішила, що строк надання суддями згоди на відрядження до цих судів слід продовжити.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні до 30 жовтня 2020 року подати до Вищої ради правосуддя документи.

7. Розпочалася процедура відрядження суддів до трьох судів

Вища рада правосуддя відповідно до рішень від 20 жовтня 2020 року №№ 2873/0/15-20, 2874/0/15-20, 2875/0/15-20 оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

Козівського районного суду Тернопільської області – 2 суддів;

Березанського районного суду Миколаївської області – 2 суддів;

Стрийського міськрайонного суду Львівської області  – 2 суддів.

 8.  Вища рада правосуддя з початку року звільнила 212 суддів

Із січня по вересень 2020 року Вища рада правосуддя прийняла рішення про звільнення 212 суддів. За загальними обставинами звільнено 189 суддів: 188 – у зв’язку з поданням заяв про відставку, 1 – у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

За особливими обставинами звільнено 23 судді: 20 – за вчинення істотного дисциплінарного поступку, 3 – внаслідок визнання їх за результатами кваліфікаційного оцінювання такими, що не відповідають займаній посаді.

За аналогічний період 2019 року звільнено 203 судді.

Нагадаємо, що у 2019 році ВРП звільнила з посад із різних підстав 247 суддів.

Додатково інформуємо, що станом на 16 жовтня 2020 року фактична кількість суддів у судах України становить 5363 судді при визначеній кількості 7295 суддів. Повноваження здійснювати правосуддя мають 4809 суддів. Кількість вакантних посад суддів становить 1932. Крім того, понад 1600 діючих суддів мають право на відставку у зв’язку із тим, що їхній стаж становить 20 років та більше.

9. ВРП ініціює проведення консультацій задля підвищення розміру зарплати працівників апаратів місцевих загальних судів

Вища рада правосуддя звернулася до Голови Національного агентства України з питань державної служби Наталії Алюшиної із пропозицією провести консультації з органами судової влади щодо приведення заробітної плати працівників апаратів місцевих загальних судів у відповідність до принципів справедливості й конкурентоспроможності.

У листі до НАДС ВРП звернула увагу, що Стратегією реформування державного управління України на період до 2021 року передбачено реформування системи оплати праці державних службовців шляхом підвищення до 2020 року їхньої заробітної плати до конкурентоспроможного рівня відповідно до показників загального ринку праці. Очікуваними результатами запровадження реформи оплати праці в державних органах, є, з-поміж іншого, підвищення престижу державної служби як роботи з гідним рівнем заробітної плати, що відповідає ринковому.

10. Вища рада правосуддя з початку цього року внесла подання про призначення 446 суддів до місцевих судів

Вища рада правосуддя за три квартали 2020 року прийняла рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 443 суддів до місцевих загальних судів, двох суддів – до місцевих господарських судів, одного судді – до місцевого адміністративного суду.

За аналогічний період 2019 року внесено Президенту України подання про призначення 203 суддів: 142 – до місцевих загальних судів; 14 – до місцевих господарських судів; 47 – до місцевих адміністративних судів.

11. Двох суддів звільнено у відставку

На засіданні 22 жовтня 2020 року ВРП розглянла матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв’язку з поданням заяв про відставку.

Вища рада правосуддя вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Воронюк Валентину Арсентіївну з посади судді Козятинського міськрайонного суду Вінницької області та Проця Віктора Андрійовича з посади судді Козятинського міськрайонного суду Вінницької області.

12. Вища рада правосуддя прийняла рішення про відрядження п’ятьох суддів до інших судів

Вища рада правосуддя 8 вересня 2020 року прийняла рішення про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме: п’ятьох суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова та одного судді Золочівського районного суду Харківської області (рішення від 8 вересня 2020 року № 2585/0/15-20), у зв’язку із чим відповідне оголошення було розміщено на офіційному вебсайті ВРП.

З метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя Вища рада правосуддя 22 жовтня 2020 року вирішила відрядити чотирьох суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова для здійснення правосуддя строком на один рік з 5 листопада 2020 року, а саме:

суддю Кузнецовського міського суду Рівненської області Демчину Тетяну Юріївну;

суддю Чернігівського районного суду Запорізької області Проценко Анну Миколаївну (до закінчення строку, на який її було призначено – 24 вересня 2021 року);

суддю Балаклійського районного суду Харківської області Феленка Юрія Анатолійовича;

суддю Куп’янського міськрайонного суду Харківської області Сіренко Юлію Юріївну.

Також ВРП вирішила відрядити суддю Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Квітку Олександра Олексійовича до Золочівського районного суду Харківської області для здійснення правосуддя строком на один рік з 5 листопада 2020 року.

У зв’язку із зазначеним ВРП вирішила доручити Державній судовій адміністрації України здійснити перерозподіл видатків на утримання вказаних судів.

Вища рада правосуддя вирішила відмовити у відрядженні до Червонозаводського районного суду міста Харкова суддям Сєвєродонецького міського суду Луганської області Бароніну Денису Борисовичу, Лугинського районного суду Житомирської області Гребенюку Вячеславу Валерійовичу, Тернівського міського суду Дніпропетровської області Соколовій Юлії Ігорівні та Ізюмського міськрайонного суду Харківської області Одарюку Михайлу Павловичу.

13. Відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя

23 жовтня 2020 року у Вищій раді правосуддя відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, до порядку денного якого включено питання про розгляд дисциплінарних проваджень, порушених Вищою радою правосуддя стосовно Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка та заступника Голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького.

14.  ВРП і Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого співпрацюватимуть у науковій і освітній сферах

Вища рада правосуддя продовжує налагоджувати партнерську взаємодію з провідними юридичними вищими навчальними закладами України. 23 жовтня 2020 року Голова ВРП Андрій Овсієнко та ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій підписали Меморандум про співробітництво. Цей документ є правовою основою для співпраці у галузі аналізу законодавства, наукових досліджень, організації тематичних навчальних заходів, публічних правових дискусій.

Вища рада правосуддя засвідчила готовність забезпечити проходження студентами, аспірантами, докторантами, науковими та науково-педагогічними працівниками Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого навчальної, науково-дослідної, переддипломної практики та збір матеріалів для підготовки наукових робіт.

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого готовий залучати членів Вищої ради правосуддя до навчального процесу.

Проверьте

Красивые поздравления на 8 марта в стихах, открытках и прозе

Вот и наступил один из самых ожидаемых и прекрасных весенних праздников – Международный женский день …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *