29 марта, 2022 10:45

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 7–13 липня

1. ВРП ініціювала обговорення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки в частині розділу «Справедливий суд» серед суддівської та професійної спільноти

Вища рада правосуддя розглянула надісланий до ВРП Національним агентством з питань запобігання корупції проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки в частині розділу «Справедливий суд» та затвердила попередню позицію ВРП щодо цього проєкту. ВРП дійшла висновку, що положення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, які стосуються запобігання корупції у судовій владі, не відповідають цілям і завданням діяльності НАЗК, суперечать його повноваженням та нормам Конституції України і чинного законодавства. Вища рада правосуддя вирішила надіслати попередню позицію ВРП щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки до Національного агентства з питань запобігання корупції та Кабінету Міністрів України. Крім того, Рада ініціювала обговорення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки серед суддівської та професійної спільноти.

Рішення Вищої ради правосуддя від 10 липня 2020 року № 2098/0/15-20 «Про затвердження попередньої позиції Вищої ради правосуддя щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки»

2. ОГЛЯД ЗМІ. Як дезінформація може об’єднати медіа та судову систему

Що спільного між ЗМІ та судовою системою, крім того, що медіа, як і суди, вважають гілкою влади? Усе просто: вони мають на меті розбудову справедливого демократичного суспільства. А що спільного між ними в контексті дезінформації та як вони можуть разом боротися проти неї? Тут вже потрібно подумати, подискутувати. Що й робили на Четвертому загальнонаціональному форумі «Незалежні суди та вільні медіа: протидія дезінформації», який пройшов першого липня в онлайн-форматі за ініціативи Вищої ради правосуддя та за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice».

3. ОГЛЯД ЗМІ. Вища рада правосуддя, Міжнародний валютний фонд та проблеми судової влади: інтерв’ю заступника голови ВРП

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в інтерв’ю каналу «Право ТВ» розповів про виклики, які стоять перед судовою системою, та роботу ВРП.

4. Вища рада правосуддя та Київський національний університет імені Тараса Шевченка підписали Меморандум про співробітництво

9 липня 2020 року за ініціативи Вищої ради правосуддя відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між ВРП та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Меморандум передбачає взаємодію між органом суддівського врядування та університетом у сфері аналізу законодавства та законопроєктів, які стосуються судової влади, проведення науково-правових заходів (конференцій, семінарів, круглих столів) та інших спільних публічних заходів, спрямованих на обговорення актуальних питань застосування законодавства та обмін практичним досвідом.

5. Олексій Маловацький: «Неприпустимо, щоб у країні, де живе 42 мільйони громадян, було 4 тисячі суддів»

Важливою складовою частиною реформування судової системи є вдосконалення судового адміністрування – визначення належної кількості суддів та врегулювання питання навантаження суддів. На цьому наголосив заступник голови ВРП Олексій Маловацький. На його думку, три-чотири тисячі справ на рік є надмірним навантаженням для судді:

«Це не той обсяг, який дає можливість судді розібратися зі справою. За таких умов ми не можемо говорити про якість судового рішення, адже суддя не здатен навіть прочитати такий масив матеріалів. А якщо неможливо забезпечити якість судового рішення, зникає довіра до суду і починаються розмови про загальну недовіру до судової влади та про запит на звільнення всіх суддів. Але чомусь ніхто не ставить питання про потребу вдосконалення  судового  адміністрування – забезпечення необхідної кількості  суддів у судах та посильного навантаження на суддів. Неприпустимо, щоб у країні, де живе 42 мільйони громадян, було 4,6 тисячі суддів. Адже впродовж 2019 року в суди України надійшло близько 1,5 мільйона справ, у зв’язку з чим навантаження одного судді становило 326 справ. Це суттєво перевищує навантаження у 215 справ, рекомендоване експертами Програми USAID «Нове правосуддя», – наголосив заступник голови ВРП.

6. Співпраця між Україною та Євросоюзом у сфері свободи, безпеки та юстиції триває

8 липня в онлайн-форматі (Брюссель – Київ) відбулось шосте засідання Підкомітету з питань свободи, безпеки  та юстиції Комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом. Під час обговорення питань, присвячених впровадженню реформи сектору юстиції та суміжних інституцій, заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував представників Європейської Комісії та Європейської служби зовнішніх справ про актуальний стан впровадження судової реформи в Україні, а також роль Вищої ради правосуддя в цьому процесі.

7. Член ВРП Олег Прудивус: «У нас є суди, де навантаження на суддів по 4–5 тисяч справ на рік. Можете собі уявити? Чи може людина фізично розглянути всі ці справи? Безумовно, ні!»

Українські суди буквально завалені справами, які наявні судді не встигають розглядати. У деяких судах взагалі немає кому здійснювати правосуддя. У державі катастрофічно бракує служителів Феміди. Чому виникла така проблема? Журналісти ТСН поспілкувалися з тими, хто дуже чекає, коли нарешті у суддів з’явиться можливість і час розглянути їхні справи.

8. Указом Президента України призначено 34 суддів

Указом від 7 липня 2020 року № 268/2020 Президент України Володимир Зеленський підтримав подання Вищої ради правосуддя про призначення 34 суддів на посади у місцевих загальних судах.

9. Член ВРП Олег Прудивус: «Адміністративна юстиція в Україні є запорукою належного виконання державою своїх зобов’язань»

Завдання адміністративної юстиції – забезпечити судовий контроль за збереженням балансу між виконанням державою своєї основної функції та реалізацією громадянами своїх природних прав. На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час Міжнародного круглого столу «Адміністративне судочинство України: стан і виклики», присвяченого 15-й річниці прийняття Кодексу адміністративного судочинства України. Під час виступу Олег Прудивус підтримав пропозицію, висловлену суддею Конституційного Суду України у відставці, професором Національного університету «Києво-Могилянська академія» Миколою Козюброю, щодо автономії адміністративної юстиції. За його словами, Україні варто запозичувати позитивні приклади європейських країн, у яких така практика є вдалою. «Це дасть поштовх більш ефективному розгляду справ адміністративної юрисдикції та підвищенню рівня захисту прав громадян і юридичних осіб приватного права», – впевнений член ВРП.

10. Суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська звільнено у відставку

На засіданні Вищої ради правосуддя 7 липня 2020 року розглянуто матеріали щодо звільнення судді за загальними обставинами. ВРП ухвалила звільнити Сліщенка Юрія Григоровича з посади судді Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Проверьте

Красивые поздравления на 8 марта в стихах, открытках и прозе

Вот и наступил один из самых ожидаемых и прекрасных весенних праздников – Международный женский день …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *