16 марта, 2022 7:40

Новий Закон «Про запобігання та протидію відмиванню доходів»: тепер все набагато серйозніше

Новий Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» передбачає багато змін. Обізнаність щодо них допоможе уникнути багатьох непорозумінь, налагодити та вести ділові стосунки з бізнес-партнерами, клієнтами у рамках правового поля. Незнання нововведень тягнуть суттєві заходи впливу. Чи варто ризикувати, залишаючись непоінформованими?

Про що йде мова?

Про новий підхід щодо вжиття заходів фінансового спостереження суб`єктами моніторингу, перелік яких суттєво розширений, для обґрунтованого прийняття відповідних заходів реагування. Стратегічна мета – протидія вчиненню фінансових операцій з доходами, які одержані злочинним шляхом. Виконання визначених завдань покладено на суб`єктів первинного фінансового моніторингу (основне навантаження лягає саме на них) та державного фінмоніторингу.

Кого це стосується?

Усіх, хто забезпечує проведення фінансових операцій (у передбачених Законом випадках): юридичних і фізичних осіб, приватних підприємців, державних органів та органів місцевого самоврядування. Відтепер дії з активами учасників фінансових операцій будуть знаходитися під пильним оком державних структур!

Які основні нововведення?

Вказаним Законом розроблено новий порядок здійснення фінансового моніторингу, який включає:

розширений перелік випадків, які підпадають під фінансовий моніторинг; більшу кількість суб’єктів такого моніторингу, у порівнянні з переліком, який діяв у попередньому законі щодо протидії по відмиванню коштів, а також збільшений обсяг їх обов’язків; підвищену відповідальність у випадку порушення законодавства тощо.   

Чи передбачені санкції (заходи впливу) за невиконання Закону?

Так, і доволі суттєві, починаючи з письмового застереження, анулювання ліцензії, закінчуючи штрафом у розмірі до 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Юридичні особи, які здійснювали фінансові операції з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, можуть бути навіть ліквідовані за відповідним рішенням суду.

А як же бути з захистом персональних даних, конфіденційною інформацією чи комерційною таємницею?

Законом врегульовано і це питання. Однак є нюанси щодо переліку суб`єктів, які зобов`язані надавати певну інформацію, отриману під час проведення фінансового моніторингу, а також щодо того, які органи мають право отримувати такі дані за рішенням суду, а які – без нього.

Важливих змін багато. І про них варто знати!

Автор: Олександр Строкань, партнер, адвокат, керівник практики вирішення спорів Mitrax.

Детальний аналіз ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»  викладено на 40 сторінках і його можна отримати за запитом залишивши відповідну заявку на сайті компанії. 

Проверьте

Красивые поздравления на 8 марта в стихах, открытках и прозе

Вот и наступил один из самых ожидаемых и прекрасных весенних праздников – Международный женский день …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *