13 марта, 2022 14:53

Аграрії 28 травня проведуть у Києві акцію протесту проти запровадження квот на імпорт міндобрив

Аграрії 28 травня проведуть у Києві акцію протесту проти запровадження квот на імпорт міндобрив

Агровиробники в четвер, 28 травня, в урядовому кварталі зберуться на акцію протесту проти запровадження в Україні квот на імпорт мінеральних азотних добрив. Про це повідомили в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Організаторами акції протесту є ГС “Всеукраїнська аграрна рада”, асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”, ГО “Аграрний союз України”, ГС “Всеукраїнський конгрес фермерів”, об’єднання “Агро-Продовольча рада”.

Початок акції об 11:00 біля Будинку уряду. Її учасники також пройдуть до Офісу президента України, щоб передати Володимиру Зеленському спільне звернення від аграрних асоціацій. “Сільгоспвиробники вимагають від Кабміну та президента не допустити ухвалення Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства цього рішення, яке призведе до монополізації ринку мінеральних добрив в Україні та стрибка цін на них”, – повідомили в УКАБ.

В асоціації зазначили, що мотивація профільного міністерства особливо незрозуміла, враховуючи, що в 2019 році Антимонопольний комітет України визнав групу компаній “Остхем” монополістом на ринку міндобрив, яка зловживала монопольним становищем, що призводить до отримання нею надприбутків і завищення цін на добрива.

“Саме імпорт добрив із країн-торговельних партнерів України – країн ЄС, Перської затоки, Північної Африки, а також із Туреччини, Казахстану, Білорусі, Грузії, Китаю, США – стримує подальше зростання цін. При цьому ціни на мінеральні добрива на внутрішньому українському ринку перевищують світові в середньому на 20-30%”, – зазначають в УКАБ. В асоціації прогнозують, що після встановлення квот на імпорт добрив аграрії будуть вимушені купувати добрива у заводів бізнесмена Дмитра Фірташа за будь-якою встановленою ним ціною.

Читайте также: У Києві посеред проспекту хитався неадекватний чоловік

“Це призведе до подальшого подорожчання мінеральних добрив та великих збитків аграріїв. Оскільки частина добрив у собівартості продукції рослинництва – близько 30%, це загрожує і дорожчанням основних продуктів харчування, а також втратою експортних ринків через неможливість конкурувати на них, у тому числі з російськими виробниками”, – наголосили в УКАБ.

Проверьте

Президент Зеленский заявил, что шахтеры получили зарплату за октябрь и ноябрь

Долги по зарплатам шахтерам за октябрь-ноябрь уже перечислены на шахты. Об этом заявил президент Владимир …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *