30 марта, 2022 16:26

Декларації СБУ: заступники Баканова не показують свої статки

Декларації СБУ: заступники Баканова не показують свої статки

Двоє заступників голови Служби безпеки України Василь Малюк та Олександр Якушев не подали електронні декларації, хоча зобов’язані робити це після змін до закону.

Малюк займає посаду начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ (управління “К”). 

Усі посадовці, уповноважені на виконання державних функцій, до першого червня були зобов’язані подати електронну декларацію про майновий стан за 2019 рік. Вперше такий обов’язок поширюється і на керівників СБУ, які 3 роки цього уникали. Зокрема, наприкінці травня декларацію подав голова Служби Іван Баканов.

Але двоє чинних заступників голови СБУ Малюк та Якушев декларації досі не подали. Малюк, до слова, очолює підрозділ СБУ, який виконує непритаманні спецслужбі функції. Його співробітники неодноразово були помічені у тиску на бізнес.

Також декларацію не подав колишній начальник Департаменту “К” Дмитро Нескромний, який його очолював листопада 2019 по березень 2020, тому і зобов’язаний подати декларацію до публічного реєстру. 

Читайте также: Уряд виділив землю під житло для військовослужбовців СБУ

Ситуація іронічна: начальник департаменту по боротьбі з корупцією не подав декларацію. Сподіваємося і він, і його колеги, які не подали декларації, знають, що Кримінальний кодекс передбачає від штрафу до двох років в’язниці за умисне неподання декларації”, — коментує юрист ЦПК Андрій Савін.

Варто зауважити, що ще двоє колишніх посадовців СБУ подали декларації із запізненням в один день. Це ексначальник департаменту контррозвідки у сфері інформаційної безпеки Микола Кулешов і ексначальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар, який займав посаду до 7 листопада 2019 року.

Центр протидії корупції звернувся до Нацагентства з питань запобігання корупції, аби там перевірили як факти неподання так і несвоєчасного подання декларацій.

ЦПК понад три роки добивався розсекречення декларацій керівництва СБУ. Зокрема подавав до суду позов про визнання засекречення незаконним. Суди першої та апеляційної інстанції відмовяли, а Верховний суд самоусунувся від справи. Тільки згодом Верховна Рада скасувала право засекречувати декларації.

Центр протидії корупції

Проверьте

Президент Зеленский заявил, что шахтеры получили зарплату за октябрь и ноябрь

Долги по зарплатам шахтерам за октябрь-ноябрь уже перечислены на шахты. Об этом заявил президент Владимир …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *