30 марта, 2022 16:54

Кризис неплатежей: как Антикризисный штаб планирует спасать энергетику

Чрезвычайная ситуация в энергетике, которая уже получила неофициальное название «кризис неплатежей», наконец не одна. С ней правительство.(укр)

 В тому сенсі, що  з 29 квітня офіційно працює Антикризовий енергетичний штаб на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. 

В одному човні з головою уряду чотири десятки представників профільних відомств, державних та приватних стейкхолдерів енергетичної галузі. Вони вже розробили план порятунку енергетики. 

Пакет рішень штабу стосується  реструктуризації «зеленого» тарифу,  боргових врегулювань та зміни до механізму ПСО.

Oilpoint проаналізував протокол першого засідання Антикризового енергетичного  штабу. Що робитимуть урядовці та чи допоможе їх план — нижче.

Що із «зеленим» тарифом? 

З 2019 року частка «зеленої»  генерації зросла більш ніж вдвічі — до 8,6% в загальному балансі виробництва електроенергії. Але асинхронно зниженню екологічного навантаження повела себе економіка: якщо переводити «зелених» в гроші, то станом на травень 2020 року вони  збирають на ринку близько 26%  всіх коштів.

За прогнозами регулятора,  якщо нічого не змінювати, то через два роки «зелена» енергетика сягне 19% ринку, а її частка в грошовому обороті збільшитися до 57%. 

Бум виробництва електроенергії за «зеленим» тарифом відбувся на фоні зниження споживання електроенергії та перегрів і без того профіцитний ринок.  

Як відомо, «зелений» тариф  в Україні є найдорожчим в Європі. Він складає близько 15 євроцентів (4 грн/кВт-год).  

Держава не справляється з фінансовим навантаженням по виплатах. За останні чотири місяці борг профільного оператора «Гарантованого покупця» перед зеленою генерацією становив понад 9 млрд гривень. За оцінками голови парламентського енергетичного комітету Андрія Геруса, в 2020 році доведеться виплатити вдвічі більше, ніж за попередній рік — 48 млрд гривень. 

Саме відносини з «екоенергетиками» і стало завданням №1 нещодавно створеного Антикризового штабу. Почати вирішили зі зниження «зеленого» тарифу таким чином, щоб уникнути арбітражів та стримати ріст ВДЕ.  Із 20 кроків пакетних реформ антикризового штабу 5 стосуються «зеленої енергетики».

Основну ставку штаб робить на  узгодження меморандуму між інвесторами ВДЕ та урядом. В.о міністра енергетики Ольга Буславець запевнила, що переговори щодо цього документу знаходяться на фінішній прямій.  Прем’єр-міністр разом з інвесторами щонайменше двічі обговорювали попередній варіант рамкового меморандуму.

Зміст меморандуму урядовці не розкривають, обмежуючись загальними фразами: зниження «зеленого» тарифу, зупинка будівництва нових сонячних та вітрових генеруючих потужностей за системою «зеленого» тарифу, перехід  на систему аукціонів, відповідальність за небаланси.

Однак напередодні в ЗМІ з’явився попередній проект меморандуму, який уряд обговорював з інвесторами в п’ятницю.  Меморандум передбачає зниження «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових — на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу. Серед умов — зупинка введення нових сонячних електростанцій на поточних умовах з 1 липня 2020 року та вітрових — з липня 2021 року.

Така умова пояснюється тим, що обсяги виробництва СЕС перевищує заявлений план, в той час як виробники вітрової енергетики його недовиконали. Ті, хто введе свої об’єкти в експлуатацію після цих термінів, зможуть взяти участь в аукціонах на квоти підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ.

Окремим питанням є відповідальність за небаланси в «зеленій» генерації. Дотепер це ніяк не контролювалося. В попередній пропозиції уряду, з 1 липня 2020 року відповідальність за небаланси становитиме 10%, з 1 січня 2021 року – 50%. Виробники е/е з ВДЕ, які не погодяться на умови добровільної реструктуризації, будуть відповідати за небаланси в повному обсязі вже з 2020 року, тоді як ті, хто погодилися – з  2022 року. 

Планується, що  базові пункти меморандуму стануть основою відповідного законопроєкту. На етапі його узгодження в Комітеті ПЕК може виникнути спротив з боку його окремих членів. Однак, як свідчить рішення останнього засідання, більшість підтримує плани Антикризового штабу.

 Реструктуризація «зеленого» тарифу полегшить фінансове навантаження на державу та має врегулювати енергетичні дисбаланси з ростом ВДЕ. Однак, цього недостатньо для збалансування фінансових небалансів на ринку електроенергії. Без дотацій держави основні учасники ринку не справляться з  батагомільярдними заборгованостями.

Як погашатимуть борги на ринку?

За останні чотири місяці на ринку електроенергії утворилася боргова діра по основному ланцюгу операторів ринку.  «Укренерго» не сплатило «Гарантованому покупцю»13 млрд гривень на виплату «зеленій» генерації. «Гарантований покупець» в свою чергу заборгував виробникам «зеленої енергетики» 9 млрд гривень.

Державне підприємство не сплатило 5 млрд гривень за відпущену електроенергію «Енергоатому», який зобов’язаний за фіксованими цінами продавати 85% своєї енергетики для покриття потреб населення. За існуючих умов функціонування ринку ці борги тільки будуть накопичуватись. 

Мінеконерго називає причинами фінансового колапсу на ринку  адміністративне втручання в ціноутворення та імпорт електроенергія з Росії та Білорусі, які призвели до падіння цін на електроенергію.

Як виникла заборгованість? Спрощено схема виглядає так. «Гарантований покупець» є посередником на ринку: скуповує електроенергію за фіксованим тарифом у її виробників «Енергоатому»  та «Укргідроенерго» на потреби населення та розраховується з ними з прибутку від продажу е/е побутовим споживачам за регульованим тарифом та з продажу залишку електроенергії на ринку «на добу наперед».

Через вищезгадане зниження ринкових цін та адміністративних обмежень, «Гарантований покупець» почав продавати отриману “атомну” електроенергію дешевше вартості її покупки. Для покриття витрат на оплату за «зеленим» тарифом у «Гарантованого покупця» не вистачає прибутку від продажу «зеленої» електроенергії та коштів від тарифу «Укренерго». Таким чином вийшло, що в результаті компанія зазнає фінансових збитків і невзмозі виконувати фінансові зобов’язання. 

В рамках програми Антикризового штабу Мінфін разом з Мінекоенерго мають визначитися з джерелами фінансування заборгованості на оптовому ринку енергетики. Видатки на це увійдуть в зміни до закону про держбюджет на 2020 рік. 

Для погашення заборгованості «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» в штабі пропонують виділити з держбюджету 2 млрд гривень на виплату боргу державних підприємств перед головним диспетчером. Ще 4,5 млрд гривень на погашення заборгованості «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем»  в штабі виділять або у вигляді фінансової допомоги або пільгового кредиту.

Загальний борг перед державним «Енергоатом» становить понад 16 млрд гривень, з них  5 млрд боргу утворилося за нової моделі ринку.  За словами в.о. президента «Енергоатому» Петра Котіна, підприємство на сьогодні отримує кошти тільки за 30% випущеної електроенергії, а обігових коштів вистачає на базові операції. 

Для підтримки «Енергоатому» штаб планує внести два законопроекти. Спочатку уряд планує розрахуватися за борг перед «Енергоатомом», який виник в умовах старого ринку. Згідно законопроекту №2386 «Енергоатом» отримає понад 11  млрд гривень у вигляді облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у рахунок погашення боргу  старого оператора «Енергоринку». 

Наразі основна біла пляма —  погашення заборгованості «Гарантованого покупця» перед «Енергоатомом». Заходи по цій проблемі поки не запропоновані. Однак «Енергоатому» обіцяють прийняти законопроект №2372, який дасть можливість підприємству отримати додатково 200 млн євро для підвищення безпеки експлуатації ядерних блоків.  

З накопиченими боргами на ринку Антикризовий штаб пропонує боротися шляхом  погашення заборгованостей за рахунок держбюджету. Таким чином, за помилки в адміністративному регулюванні ринку електроенергетики заплатять всі.

Але, якщо з  частиною  боргів вдасться розрахуватися бюджетними коштами, то що робити з тими, що накопичуються в ці дні? Можливо, відповіть полягає в тому, що дефіцити фінансових коштів потрібно долати, давши змогу державним підприємствам отримувати додаткові прибутки. Але таких ініціатив (якщо не враховувати веселу ідею майнінгу криптовалют “Енергоатомом”) поки ніхто не оголошує.

Що планують змінити в системі ПСО ?

Антикризовий штаб планує внести зміни до Положення щодо ПСО. Причин є декілька, головна — профіцит на ринку «на добу наперед» через присутність на ньому електроенергії «Енергоатому». Тому штаб планує знизити обов’язкову частку продажу е/е на ПСО з 85% до 80% «Енергоатому», з метою виходу атомного виробника на більш ліквідний ринок двосторонніх договорів. 

На першому етапі «Енергоатом» зможе торгувати 5% своєї електроенергії на ринку двосторонніх договорів. Це дасть йому можливість збільшити свою фінансову стабільність та зменшити частку на ринку «на добу наперед».

У разі збільшення частки «Енергоатому» на ринку двосторонніх договорів, ціна на електроенергію для населення гарантовано зросте. При цьому в уряді запевняють, що ціна на електроенергію для побутових споживачів не зміниться до кінця року. Відповідно, на збільшення частки атомної електроенергії на ринку двосторонніх договорів не варто чекати раніше наступного року. 

Зміни по ПСО торкнуться і «Гарантованого покупця». За новим режимом ПСО держпідприємство продаватиме надлишкову електроенергію «Енергоатому»  за двосторонніми договорами, що теж підвищить фінансову стабільність підприємства. 

Окрім вищезгаданих заходів, Антикризовий штаб перегляне цінові обмеження на заявки з продажу   «Гарантованим покупцем»  електроенергії з відновлювальних джерел на ринку «на добу наперед».

Регулятор на період карантину та протягом 30 днів після його завершення дозволив держпідприємству виставляти на продаж на ринку «на добу вперед»  «зелену» електроенергію за ціною до 566,70 грн/МВт-год.

До цього часу діяло обмеження на даному сегменті ринку в ціні на рівні 10 грн/МВт-год. Це збільшить надходження «Гарантованого покупця» для сплати «зеленого тарифу».

В штабі пропонують також переглянути тариф «Укренерго» на передачу електричної енергії для врегулювання боргу перед «Гарантованим покупцем» з подальшим розрахунком останнього по «зеленому» тарифу. Підвищення тарифу «Укренерго» допоможе «Гарантованому покупцю» сплачувати зобов’язання за «зеленим тарифом».

Водночас, підвищення тарифу призведе до збільшення ціни на електроенергію для непобутових підприємств. Однак, в міністерстві і щодо цього сегменту запевняють, що ціна на електроенергію не буде більшою, ніж в 2019 році.

Але це той випадок, коли «спостерігати за руками» краще, ніж «сприймати на слух»: всі ж розуміють, що Україна стоїть на порозі місцевих виборів, а значить команда Зеленського, принаймні на час передвиборчої програми, вимушена казати те, що від неї хочуть почути. 

 

Проверьте

Президент Зеленский заявил, что шахтеры получили зарплату за октябрь и ноябрь

Долги по зарплатам шахтерам за октябрь-ноябрь уже перечислены на шахты. Об этом заявил президент Владимир …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *