16 марта, 2022 1:58

Що таке тести на коронавірус і чи потрібно їх робити

Пройти тест на коронавірус в домашніх умовах не вийде

За станом на вечір 17 березня в Україні зафіксовано 14 підтверджених випадків зараження коронавірусом, два з яких зі смертельним результатом. Влада заявляє, що найближчим часом країна отримає велику партію тестів на коронавірус. Однак перевіритися вдома не вийде, тому що для цього потрібно проводити забір крові та робити лабораторний аналіз. Розповідаємо, які в Україні справи з наявністю тестів на коронавірус, як проводиться діагностика і хто зможе здати аналізи.

Які бувають тести на коронавірус?

У світі існує два види тестів для діагностики Сovid-19. Перший вид — проводиться тільки в лабораторіях, на полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР-тест). У людини береться мазок з горла та носа, в ньому в лабораторії шукають частинки вірусу.

Другий вид — експрес-тест на наявність у крові імуноглобулінів. Його ефективність помітно нижча за перший, він виявляє лише непрямі ознаки наявності вірусу. Імуноглобуліни (антитіла) виробляються після 5-7 днів інфікування.

Кому треба робити тести?

Якщо людина повернулася із зони підвищеного ризику, але при цьому у неї немає будь-яких симптомів захворювання, тест на коронавірус їй робити не потрібно. В Україні тест на коронавірус роблять лише за направленням лікарів та за наявності медичних показань — це симптоми коронавірусу (підвищена температура, кашель, утруднене дихання), а також недавнє перебування за кордоном в країнах з високим ризиком зараження, наявність заражених людей у близькому контактному колі.

Якщо у людини з’явились вищезгадані симптоми, необхідно негайно повідомити про це свого сімейного лікаря або викликати швидку допомогу (при цьому до лікарні ходити не можна). Якщо після того, як буде зібрано епідеміологічний анамнез, підтвердиться підозра на коронавірус, хворого госпіталізують до спеціального медичного закладу і безкоштовно зроблять тести на виявлення інфекції.

Алгоритм звернення до лікаря і перевірки на коронавірус виглядає наступним чином:

Водночас пройти тест на коронавірус за власним бажанням у державних установах не вийде.

«Алгоритм не передбачав проведення таких досліджень, оскільки для того, щоб піти на ці дослідження, потрібно мати або в анамнезі подорож, або контакт із хворою людиною», — зазначав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Ми зараз бачимо, що досить багато людей, коли були в контакті з контактним, чомусь думають, що вони заразилися. Це не є правдою, і тому це велика така паніка, всі біжать у перші дні, хочуть провести дороге дослідження, а дослідження на коронавірусну інфекцію — це досить недешеве задоволення. Це занадто дороге задоволення, і тестувати за бюджетні кошти всіх, хто чомусь вважає, що у нього є підозра на коронавірусну хворобу, це неправильно з економічної точки зору», — сказав Ляшко.

Чи можна пройти тести на коронавірус у приватних клініках?

Деякі приватні клініки дійсно надають своїм пацієнтам можливість пройти тест на коронавірус. Тоді як у МОЗ не гарантують, що в таких закладах можуть достовірно виявити наявність інфекції.

Так, видання Liga.net з посиланням на першого заступника голови КМДА Миколу Поворозника повідомляло, що одна з приватних київських клінік проводить недостовірні тести на коронавірус. 

«Цією клінікою було поставлено кілька позитивних проб. Після того, як вони пройшли референс-лабораторію, всі було анульовано», — повідомив Поворозник. 

Скільки тестів на коронавірус в Україні 

Станом на 14 березня тести для виявлення Covid-19 були лише у двох регіонах (Київ та Чернівці), водночас ще понад 15 областей зробили запити на оптове постачання. 16 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що 21 березня до України з Китаю привезуть мільйон систем експрес-тестів на коронавірус. Зазначалося, що тести відправлять до лікарень, а також військовикам на передову на Донбасі. 

Своєю чергою прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до кінця тижня до України привезуть 10 млн експрес-тестів для виявлення коронавірусу.

«До кінця цього тижня ми завеземо в Україну першу партію швидких тестів, яка буде становити 10 млн швидких тестів, які дають 99,99% відповідь на захворюваність коронавірусом», — заявив Шмигаль.

Володимир Зеленський також зазначав, що в разі необхідності Інститутом молекулярної біології НАН України виготовлено 200 тис. експрес-тестів на коронавірус. Крім цього, для проведення тестування в регіонах України будуть використовуватися пересувні лабораторії.

В українських аптеках тестів на коронавірус поки немає. Водночас Віктор Ляшко зазначає, що, якщо найближчим часом тест-систем буде вистачати у всіх областях країни, їх будуть продавати в аптеках за 300-400 грн. Щоправда, навіть якщо українці будуть купувати такі системи в аптеках, вони не зможуть виявляти коронавірус самостійно — процедура перевірки вимагає забору крові, який потрібно проводити в стерильних умовах.

Замість підсумку

Засновник мережі магазинів «Медтехніка+» Олексій Давиденко вважає, що купувати тести на коронавірус для перевірки вдома не варто, оскільки зараз їх потребують інфекційні відділення лікарень.

Давиденко просить українців не створювати паніку і не робити тести просто від цікавості та страху.

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *