13 марта, 2022 14:33

Вечірній дайджест на 112: Вівторок

Ми збираємо в одному тексті ключові новини дня і просто те, що, на нашу думку, вам буде цікаво прочитати, подивитися і навіть послухати. Отже, все найважливіше та найцікавіше за сьогодні. Добрий вечір!

За традицією почнімо із самого головного.

ТОП-НОВИНИ ВІВТОРКА

Карантин в Україні

Для недопущення розповсюдження коронавірусу всередині країни «Укрзалізниця» з 12:00 середи, 18 березня, призупиняє внутрішнє пасажирське сполучення, квитки на скасовані потяги можна буде повернути протягом місяця. Квитки, які було придбано через інтернет, повертаються через онлайн-сервіси. Вантажні залізничні перевезення здійснюються.

Крім цього, припинить роботу метро в Києві, Харкові та Дніпрі. Так, у столиці метро тимчасово припинить роботу сьогодні, 17 березня, о 23:00. Попередньо до 3 квітня. У Харкові метро також закриють сьогодні, але з 20:00. 

Через коронавірус «Альфа-Банк» вирішив закрити відділення. А Національний банк України заявив, що в касах банків не вистачає готівкової валюти через підвищення попиту серед населення. Через припинення авіаперевезень та закриття кордонів готівкові долари і євро доставляються в Україну із затримкою.

До всього іншого депутати Верховної Ради проголосували за звільнення ФОП від сплати єдиного соціального внеску. Підприємців звільнили від сплати ЄСВ до 30 квітня цього року. 

Верховна Рада також ухвалила закон, який спрямовано на запобігання поширенню коронавірусу. Закон передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил карантину у вигляді штрафу в розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн, а для посадових осіб — 34-170 тис. грн. А порушення санітарних норм і правил щодо запобігання інфекційним захворюванням буде каратися штрафом у розмірі 17-51 тис. грн або арештом на строк до 6 місяців/обмеженням волі на строк до 3 років/позбавленням волі на строк до 3 років. Якщо ж ці дії спричинять смерть особи або інші тяжкі наслідки — винному загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія заявив, що при Кабінеті міністрів України створять Штаб національного порятунку у зв’язку з ситуацією з поширенням коронавірусу. До цього Штабу повинні увійти представники кожної фракції. Арахамія також зазначив, що у Верховній Раді готують законопроект, який дозволить народним депутатам працювати дистанційно. 

Окремо стоїть питання українських туристів, які через скасування рейсів не можуть повернутися додому. Так, на Шрі-Ланці в Коломбо 105 українців не пустили до літака на Київ через закриття в Україні авіасполучення в межах заходів проти поширення коронавірусу. Люди, які не можуть вилетіти зі Шрі-Ларнки, просять українську владу допомогти їм повернутися додому. Також не можуть потрапити до України туристи, які відпочивали в Єгипті. У Міністерстві закордонних справ України зазначали, що українські громадяни, які перебувають в Єгипті, повернуться додому протягом трьох днів.

Новий генпрокурор

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким призначив в. о. директора ДБР Ірину Венедиктову генеральним прокурором України.

Новий генпрокурор заявила, що насамперед планує провести аудит справ та кадрового стану прокуратури. Вона також додала, що необхідно скоординувати роботу ДБР, НАБУ і СБУ, адже є випадки розслідування справ за одним і тим же провадженням.

Венедиктова також прокоментувала можливе покарання для екс-президента Петра Порошенка та активіста Сергія Стерненка. 

«Все, що може бути швидко і законно завершено, то буде швидко і законно завершено. А далі слідчий, як незалежна особа, буде рухатися абсолютно незалежно. Але рухатися», — заявила Венедиктова, відповідаючи на запитання нардепа Олександра Дубинського.

Ірина Венедиктова в серпні — грудні 2019 року очолювала Комітет Верховної Ради з питань правової політики. 28 грудня стала в. о. голови ДБР.

Детальніше про те, хто така Ірина Венедиктова, читайте ТУТ.

Короткий огляд інших новин

Новим міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України став Ігор Петрашко. За даними сайту latifundist (російськомовна версія), Ігор Петрашко у 2004-2007 рр. працював спочатку в московському, а потім у київському представництві компанії Ernst&Young, працював в інвестиційній компанії «Трійка Діалог Україна», до 2013 року очолював департамент корпоративного бізнесу «Сбербанку Росії». Від квітня 2013 року працює в агрохолдингу Ukrlandfarming.

— УЄФА переніс чемпіонат Європи з футболу на 2021 рік.

— Президент Інституту Роберта Коха, який входить до системи охорони здоров’я Німеччини, Лотар Вилера заявив, що пандемія коронавірусу у світі може тривати два роки, проте багато що залежить від швидкості розроблення вакцини. Він також наголосив, що зрештою від 60 до 70% населення планети буде заражено, одужає і придбає імунітет.

— Сьогодні в Ірландії та інших країнах відзначають День святого Патріка. Цього дня ірландці вшановують пам’ять хрестителя та святого покровителя Ірландії, а для всього світу він став символом ірландської культури і гучних гулянь.

Що ще почитати

Сьогодні, якщо пройтися вулицями практично будь-якого з українських міст, можна побачити значну кількість людей у медичних масках. Збільшення кількості продажів масок пов’язано з епідемією коронавірусу Covid-19, інфікування яким вже зафіксовано в Україні.

Розбираємося, чи допомагають маски від вірусу.

Що послухати

Українська співачка MamaRika презентувала кліп на нову пісню Maemo.

«Цінувати тих, хто поруч», – головне посилання нового треку MamaRika, який вийшов разом із кліпом-визнанням: співачка вийшла заміж за Сергія Середу. Весілля відбулося в режимі повної секретності, тому що пара вирішила, що ця подія тільки для них двох.

Церемонія відбулася на пустельному пляжі острова Пангало (Таїланд), а зйомки кліпу — у форматі абсолютної спонтанності: за щасливим збігом обставин молодята дізналися, що в той самий час в Таїланді відпочиватимуть їхні друзі, які й виступили режисерами, операторами та стилістами, – Максим Дорошенко і Яна Лєскова.

Що обговорити

Тим часом на нашій сторінці у Facebook активно обговорюють новину про те, що українські туристи застрягли на Шрі-Ланці й не можуть повернутися додому. Якщо маєте що сказати з цього приводу, ласкаво просимо в коментарі!

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *