17 марта, 2022 12:37

Враження, що в розслідування справи Гандзюк втрутилися ззовні – заступник генпрокурора Трепак

Ефективність розслідування смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк була різною. Про це заступник генерального прокурора України Віктор Трепак заявив ZN.UA в інтерв’ю, яке було опубліковано 21 березня.

«Вивчення матеріалів справи показало, що спочатку розслідування проводилося досить результативно: були встановлені виконавці та безпосередній організатор злочину, їх було засуджено. Викриті замовники й організатори, їм повідомлено про підозру. Слідчі та прокурори зверталися до суду з клопотаннями про арешт цих осіб, усунення з посад. Але потім усе якось зупинилося. Таке враження, що відбулося зовнішнє втручання в розслідування або свідоме його гальмування», – сказав він.

За словами заступника генпрокурора, «кидалася в очі фрагментація розслідування».

«Замість того, щоб взаємопов’язані епізоди процесуально зводити в одну цілісну картину, їх виокремлювали і юридично «відгороджували» один від одного. А це, безперечно, позначалося на ефективності та повноті розслідування і вело до неправильної кваліфікації дій винних осіб або ж навіть до уникнення декотрими з них відповідальності», – пояснив Трепак.

Він зазначив, що один з фігурантів справи з головного перетворився на другорядного. Він не назвав прізвища цієї людини.

31 липня 2018 року Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила їй на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада 2018 року активістка померла.

У справі про напад на активістку заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п’ятьом виконавцям злочину (всі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством винесли обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Ще один фігурант справи, Олексій Левін, якого слідчі вважають організатором злочину, заочно заарештований українським судом та з 2018 року переховувався за кордоном. Про затримання Левіна в Болгарії Офіс генпрокурора України повідомив 24 січня 2020 року. Його ідентифікували за відбитками пальців, тому що він змінив зовнішність. 16 березня Левіна екстрадували в Україну.

Проверьте

Красивые поздравления на 8 марта в стихах, открытках и прозе

Вот и наступил один из самых ожидаемых и прекрасных весенних праздников – Международный женский день …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *