17 марта, 2022 9:34

Чеські літаки L-39NG забезпечать штучним інтелектом: деталі програми

Американське дослідницьке агентство DARPA (Defense Advanced Research Projects) надало контракт корпорації Calspan на перетворення чеських навчально-бойових літаків L-39NG в машини зі штучним інтелектом.

Про це йдеться в офіційному прессрелізі компанії, повідомляє «Український мілітарний портал».

Угода підписана як частина програми ACE (Air Combat Evolution), яка перевіряє можливість використання штучного інтелекту на бойових машинах.

Відповідно до цього контракту буде модифіковано до чотирьох L-39 Albatros за технологією автономної системи управління польотами Calspan, що дозволить впровадити та продемонструвати комбіновані системи управління під керівництвом людини та штучного інтелекту.

Мета програми у тому, щоб відповісти на питання, наскільки ефективно буде використовувати машини, керовані штучним інтелектом, разом з машинами, пілотованими людьми.

Також перевірятиметься можливість використовувати «другий пілот», який допоможе льотчику виконувати частину завдань, пов’язаних з пілотуванням, підбором цілей та озброєння або експлуатацією бортових систем літака.

Програма реалізовуватиметься в три етапи – перший  включає дослідження в імітованому середовищі. Другий – це перехід до польотів безпілотних літальних апаратів у реальних умовах.

Третій етап охоплює відпрацювання різноманітних сценаріїв польоту, що передбачають складну взаємодію між людиною та машиною L-39NG, тобто співпрацю та повітряний бій пілотів та машин, керованих штучним інтелектом.

Літак L-39NG, на якому заплановані роботи, це сучасна модернізація навчально-тренувального літака та навчально бойового літака L-39, на якому встановлено сучасну бортову авіоніку від Genesys Aerosystems, замінено двигуни АІ-25ТЛ на Williams International FJ44-4M американського виробництва, а також проведено ряд інших робіт з покращення характеристик літака.

Нагадаємо, опубліковано зйомку тренувальних польотів літаків МіГ-29 та L-39 бригади тактичної авіації, що здійснювалась з іншого літака з відкритою рампою.

Інформація — одна з граней війни! Підписуйтесь на акаунт «Інформаційного спротиву» в Twitter — посилання на наші ексклюзиви, а також найрезонансніші новини України та світу

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *