17 марта, 2022 10:34

Кошти на боротьбу з COVID-19: що показали перші результати державного аудиту

Кількість хворих на коронавірус в Україні зростає майже щодня, а тим часом триває аудит використання коштів, що виділила держава на боротьбу із COVID-19. Перші результати перевірки у деяких областях показали, які порушення побачила держава у діяльності медичних закладів. Ці документи є в розпорядженні організації StateWatch. «Слово і діло» пропонує подивитися, що вже виявив державний аудит щодо цільового та ефективного використання обласних бюджетних коштів на боротьбу з COVID-19.

Ревізії у деяких закладах охорони здоров’я показали, що бюджетні кошти не завжди використовувалися ефективно чи за призначенням.

Волинська область. КП «Волинський медичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» отримав 1,3 млн грн з обласного бюджету.

Ревізія встановила порушення законодавства, що призвели до втрат бюджетних коштів на суму 836,5 тис. грн. За рахунок бюджету було проведено доплату до зарплати працівникам центру за березень 2020 року. У розмірі трьох посадових окладів без урахування фактично відпрацьованого часу, через що переплата склала 824,5 тис. грн.

Також аудит виявив зайві видатки на придбання засобів індивідуального захисту через включення до їхньої вартості ПДВ у 7 тис. грн та 5 тис. грн оплати за фактично не надані послуги з перевезення до місця роботи працівників центру.

Запорізька область. КНП «Територіальне медичне об’єднання «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» отримало з обласного бюджету на боротьбу із коронавірусом 3,8 млн грн.

Ревізія побачила зайві видатки у сумі 226 тис. грн на придбання засобів індивідуального захисту через включення до їхньої вартості ПДВ.

Київ. Аудит у КНП «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» виявив, що на 77,5 тис. грн здійснювалася доплата за березень-травень до зарплати працівників, яких не залучали до лікування пацієнтів. Виявлено 33 таких випадки. Ще 138,5 тис. грн доплатили працівникам за фактично невідпрацьований час (з нарахуванням).

Львівська область. КНП «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» отримав з обласного бюджету 90,7 млн грн. Зайві витрати склали 819,7 тис. грн через те, що до вартості медобладнання, медвиробів та засобів індивідуального захисту, що придбав медзаклад, включили ПДВ.

КНП «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» 101,3 тис. грн витратив на придбання засобів індивідуального захисту та засобів дезінфекції через включення до їхньої вартості ПДВ.

Чернігівська область. До кінця року планується аудит використання коштів з обласного бюджету на боротьбу з коронавірусом у КП «Чернігівська обласна дитяча лікарня».

Перевірки тривають і їхні результати стануть відомі орієнтовно у лютому 2021.

Нагадаємо, під час створення Фонду боротьби з COVID-19 уряд зобов’язався у тексті Меморандуму про економічну та фінансову політику МВФ прозоро розподіляти його фондові кошти та відстежувати ефективність видатків.

Щотижня Мінфін публікує відповідну інформаційну довідку, а після закриття Фонду Державна аудиторська служба має здійснити фактичну ревізію закупівель. Якщо ж це зобов’язання не буде виконане до березня 2021 року, це може стати причиною ненадання МВФ наступного траншу.

Раніше «Слово і діло» писало про те, які прохання з регіонів про виділення коштів на боротьбу з коронавірусом відхилив уряд.

Також ми разом зі StateWatch розбиралися, як планують витратити 3 млрд грн, які МОН просить з Фонду боротьби з COVID.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *