17 марта, 2022 23:57

Пояснювальна записка: Чи допомагають маски від коронавірусу?

В Україні зафіксовано випадки китайського коронавірусу. Жителі відреагували масовою закупівлею медичних масок. І тут же виникла дискусія, чи допомагають вони взагалі не заразитися вірусом. Розбираємося

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов на вчорашньому брифінгу повідомив, що в Україні за минулі вихідні спроби контрабанди медичних масок в інші країни стали більш популярними, ніж спроби контрабанди сигарет.

Сьогодні, якщо пройтися вулицею практично будь-якого з українських міст, можна побачити значну кількість людей у медичних масках. Збільшення кількості продажів масок пов’язано з епідемією коронавірусу Covid-19, зараження яким вже зафіксовано в Україні.

Проте думки щодо того, наскільки маски взагалі корисні проти вірусу, м’яко кажучи, розділилися.

Що говорять про користь масок

На початку березня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко закликав українців, які не мають гострого респіраторного вірусного захворювання, не купувати хірургічні маски.

«Не треба використовувати засоби індивідуального захисту, а саме хірургічні маски тоді, коли вони не потрібні. Оскільки це створює фальшиву оману свого захисту і не запобігає або не дозволяє використовувати інші ефективні методи профілактики гострих респіраторних вірусних захворювань, до яких відноситься і коронавірус«, — цитувала його «Українська правда».

Ляшко підкреслив, що маска повинна одягатися тільки на людину з симптомами гострої респіраторної хвороби, коли вона приходить до лікарні, щоб виключити поширення захворювання серед здорових людей.

Рекомендації ВООЗ наступні:

Здоровим людям носити маску слід, тільки якщо вони надають допомогу людині з підозрою на інфекцію 2019-nCoV. У разі кашлю та чхання.

Там же наголосили, що маски є ефективним засобом тільки в комбінації з регулярною обробкою рук спиртовмісним антисептиком або водою з милом.

У підсумку (на цю мить)

В установи охорони здоров’я по всій Україні в понеділок, 16 березня, мали передати 10 мільйонів медичних масок. Про це напередодні повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

А влада Києва вирішила, що з 18 березня в громадський транспорт столиці не пускатимуть людей без масок.

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *